Casa Lux

Casa Lux“Mitologeme cuprinse într-o actualitate plastică acută. Oameni, din carne şi sânge, acoperiţi de culoare şi rescrişi într-un cod al valorilor primare care dăinuie până astăzi.

Joc secund, SWARTE – “Un metru pătrat de rădăcini” este un proiect de anvergură internaţională, conceput de două tinere artiste: Manuela Vulpescu (Concept designer, Body Art) şi Corina Olaru (Desen, Fotografie). Fiecare fotografie  îşi are propria ei devenire şi este desăvârşită de cuvânt, într-un discurs plastic-lingvistic ale cărui valenţe transcend momentul percepţiei. Acesta cred că este motivul pentru care ambientate, lucrările – la o primă vedere, decorative – îşi câştigă dreptul la  persistenţă, reîntoarcerea noastră către ele.

Care este motivaţia acestui demers spectaculos şi, în acelaşi timp, profund? Răspunsul îl dă, fără echivoc, Manuela Vulpescu: “Criza actuală e mai degrabă una spirituală pentru că ea reflectă, în sine, nivelul actual de evoluţie al conştiinţei umane. Îmi e tare greu să-mi imaginez că o vom putea depăşi, în lipsa unor transformări esenţiale ale speciei, care să ne determine să devenim capabili de maturitate emoţională şi responsabilizare socială.”

Putem vorbi, în primul rând, despre recursul la constantele morale ale evoluţiei umane şi propensiunea spre universal peren. Două artiste, acelaşi gând dedicate semenilor: “Una dintre noi a definit conceptul şi a căutat rădăcinile care definesc povestea şi care s-a transformat într-o formulă de body art, pe care cealaltă a completat-o cu desen şi a sursprins-o într-o clipă de fotografie.”

Trupul ca o foaie de hârtie  –  este una dintre poveştile spuse în acest proiect de Manuela Vulpescu, dar cred că, mai mult, acest titlu dă seamă pentru întreg. A modifica un trup, spune artista, este astăzi apanajul chirurgiei plastice, dar este o atitudine cât umanitatea însăşi de veche, definindu-se printr-o nevoie de ordin cultural.

Cea mai recentă dovadă a succesului de care proiectul SWARTE – Smart Wall Art – se bucură sunt cele două premii pe care le-a obţinut în luna trecută în  SUA, la All Women Art Competition Florida – Light Space & Time Gallery: Premiul I – Categoria Mixed Media şi Premiul al II-lea –  Overall Winning Artists.

Marina Roman

 

Go Back

No Comments Yet.

Leave a Comment